Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Θύματα της αισχροκέρδειας παραγωγοί και καταναλωτές

To κόστος συσκευασίας, τα μεταφορικά και οι μεσάζοντες είναι οι κύριοι λόγοι της αύξησης της τιμής των πορτοκαλιών. Ο παραγωγός πουλάει 16-18 λεπτά το κιλό , ενώ στην πραγματικότητα, αν υπολογιστούν και τα εργατικά, η τιμή ανέρχεται στα 14 λεπτά. Το σίγουρο είναι όμως ότι ο καταναλωτής βρίσκει τα πορτοκάλια στο ράφι από 50 λεπτά έως και 1 ευρώ.

Σε πολλάε περιπτώσεις, η τιμή των εσπεριδοειδών, είναι αδικαιολόγητα «τσουχτερή», συνήθη πρακτική εδώ και χρόνια όσων εκμεταλλεύονται το μόχθο του παραγωγού και εξαπατούν τους καταναλωτές.

Όπως μάλιστα δηλώνουν πορτοκαλοπαραγωγοί της Ηλείας, τα πορτοκάλια τους πωλούνται στις αγορές της Γερμανίας (όπου τα έξοδα για μεταφορά είναι ιδιαίτερα υψηλά) στην ίδια τιμή με αυτή που πωλούνται σε μαγαζιά τα οποία βρίσκονται λίγα χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο συγκομιδής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου